Bezienswaardigheden

Wat is er te zien in de omgeving...

In de omgeving is te veel te doen om allemaal op te noemen. Thüringen heeft een rijke historie. Beroemde inwoners, belangrijke gebeurtenissen, machtige burchten en prachtige steden en gebouwen maken het land tot een schatkamer voor liefhebbers van cultuur. We zetten hieronder een aantal mogelijkheden op een rijtje, voor groot en klein, jong en oud. Sommige heel dichtbij, andere wat verder weg. Voor ieder is er wel wat bij en voor ieder jaargetijde en alle weersomstandigheden. Door op de foto te klikken wordt u doorgeleid naar meer informatie over het onderwerp.

 

GEHLBERG (reistijd ca. 5 minuten)

Glasmuseum Gehlberg Glasmuseum 

In het glasmuseum wordt de geschiedenis van de vroegere glasfabriek en glaskunst weergegeven. U kunt er zien wat de 'Wende', de aansluiting van Oost- bij West-Duitsland, voor negatieve bij-effecten heeft gehad voor de economie van Oost-Duitsland. Ook zijn er wekelijks demonstaties in glasblazen. Met uw toeristenkaart krijgt u korting op de entreeprijs.

Wilderermuseum Gehlberg Wilderermuseum

Schneekopf Gehlberg Schneekopf


GRÄFENRODA (reistijd, ca. 10 minuten)

Gartenzwerge museum Zwergenmuseum Griebel

Het museum en de werkplaats vormen de geboorteplaats van de tuinkabouter. In de werkplaats  is zichtbaar hoe tuinkabouters worden vervaardigd. Lange tijd was deze werkplaats de enige plek in de wereld waar tuinkabouters werden gemaakt! En nog altijd worden er dagelijks nieuwe kabouters geboren, in tal van varianten, waaronder enkele  ondeugdende.... Dankzij internet kunnen speciale ontwerpen in kleine oplage worden vervaardigd. De kabouters reizen op die manier over de hele wereld. In het museum is de geschiedenis van de kabouter in beeld gebracht. Via sluip-door-kruip-door gangetjes worden de bezoekers langs de verschillende uitstallingen tafereeltjes geleid. In het winkeltje kun je ze natuurlijk ook kopen, in alle maten en vormen. Vooral heel leuk voor kleine kinderen.


OBERHOF (reistijd ca. 20 minuten)

 Rennsteiggarten Oberhof Rennsteiggarten

Van eind april tot eind oktober kunnen hier op een oppervlak van 7 hectare bijna 4000 soorten bergplanten uit bijna de gehele wereld worden bewonderd.

 Exotarium Oberhof Exotarium 


  ILMENAU (reistijd ca. 20 minuten)

  Ilmenau1 Centrum Ilmenau

De kleine universiteitsstad Ilmenau heeft een gezellig centrum met winkels, restaurants en een bioscoop. Het is de dichtsbijzijnde 'grote' stad, met een aantal grote winkels, zoals City Kaufhaus, Rossmann, Müller, Kaufland, Lidl, Globus (bouwmarkt) etc.


 SUHL en ZELLA-MEHLIS (reistijd ca. 22 minuten)

 Kongrescentrum Suhl Congrescentrum in Suhl

Biedt het gehele jaar een gevarieerd programma aan muziek en theatervoorstellingen. Wie weet is er in de periode dat u er verblijft een voorstelling die u aanspreekt ?

 meeresaquarium zellamehlis Meeresaquarium


FRAUENWALD (reistijd ca. 20 minuten)

 Bunkermuseum Frauenwald Bunkermuseum

Een echte ondergrondse ultra-geheime Stasi-bunker bezoeken kan in Frauenwald, aan de andere kant van de bergen rond de Schmücke. In een klein half uurtje rijdt u er naar toe. De rondleidingen zijn ieder uur en starten in het restaurant er naast. Trekt u warme kleding aan, want het is in de bunker altijd fris. Na afloop kunt u in het restaurant warm worden met hete chocolademelk of een stevige maaltijd.


  ERFURT (reistijd ca. 40 minuten)

  erfurt1 Altstadt Erfurt

Het centrum van Erfurt is prachtig. Huizen uit de middeleeuwen, renaissance en de bloeitijd daarna, zijn prachtig gerestaureerd en verbazen de bezoekers van de stad. De St. Mariendom en de daarnaast gelegen St. Severikerk zijn eveneens prachtig en rijzen boven de stad uit. Op de middeleeuwse Krämerbrücke vindt u allerlei bijzondere winkeltjes, terwijl in de grote winkelstraten in warenhuizen en boutiques alles te vinden is wat u aan producten en merken zoekt.


EISENACH (reistijd ca. 50 minuten)

 Wartburg Wartburg


WEIMAR (reistijd ca. 50 minuten)

Buchenwald Buchenwald

Goethehuis Weimar Goethe Nationalmuseum met Goethes woonhuis 


SAALFELD (reistijd ca. 1 uur en 15 minuten)

Feengrotten Saalfeld Feeëngrotten


 JENA (reistijd ca. 1 uur en 5 minuten)

  jena1 Centrum Jena

Jena is een universiteitsstad die vooral bekend is vanwege de productie van hoogwaardige optische en glasproducten. Denk bijvoorbeeld aan de lenzen van Leica. Het heeft echter ook een modern winkelcentrum, een aantal bijzondere (historische) gebouwen en een mooi planetarium, dat een bezoek waard is.